Sunday, August 9, 2009

Plimbare la Cacica

Astazi am facut o plimbare la Cacica, o mica localitate la aproximativ 40km de Suceava, unde se afla o salina destul de cunoscuta in tara. Salina Cacica ascunde in subteran doua capele, una catolica si una ortodoxa, un lac si o sala de dans. Este un unicat deoarece a fost sapata manual, fara utilaje. S-a deschis in 1791 si are 8200 de galerii armate cu lemn.
Tot in Cacica se poate vizita
Catedrala romano- catolica "Adormirea Maicii Domnului", care are o importanta religioasa deosebita. Aici are loc in fiecare an, la 15 august, cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova, la el participand mai multi episcopi din Romania si din strainatate, zeci de preoti si zeci de mii de pelerini din Moldova, dar si din alte zone ale tarii sau din strainatate. Candva exista un tren special Viena – Cacica pentru aceasta zi. In 1997 catedrala a fost declarata sanctuar national, devenind astfel centrul lumii romano catolice din tinuturile Bucovinei. In anul 2000, recunoscand importanta pelerinajelor de la aceasta biserica, papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor.

Catedrala romano-catolica




Salina

Fiul meu impreuna cu o matusa se indreapta spre intrarea in salina, iar sotul meu cu un prieten verifica tunurile.


Basorelief din sare.

Lacul din interiorul salinei.
Sala de sport.

6 comments:

  1. Buna,Doina!Multumesc pentru aceste informatii!Ce-i drept abia acum am aflat de locul acesta minunat prin intermediul blogului tau!Felicitari!E bine sa stie cat mai multa lume de comorile pe care le ascunde tara aceasta...


    Imbratisari,

    irina

    ReplyDelete
  2. Buna, Irina! Ai dreptate! Sunt atatea locuri frumoase la noi, locuri de care nici macar nu am auzit. Eu stau de 24 de ani in Suceava si ieri am fost prima oara la Cacica. As dori sa merg, macar o singura data, in noaptea de Inviere la catedrala de acolo, mai ales ca sotul si fiul meu sunt catolici.
    Te astept in Suceava, sa vezi cu ochii tai cat de minunata este zona.
    Doina

    ReplyDelete
  3. Doina, nu stiam ca esti din Suceava.Si eu sunt suceveanca, dar locuiesc in Bucuresti de cativa ani. Acum sunt in vizita la parinti si mai stau pana lunea viitoare, cred.Nu mergi pe 15 august la Cacica? ca e hram.Eu am fost intr-un an, f. frumos.

    ReplyDelete
  4. Buna, Irina!
    M-as bucura foarte mult sa ne cunoastem! Din pacate sambata nu se poate, deoarece noi ne-am propus sa mergem la niste prieteni in Vatra Dornei. Dar poate ne intalnim in oras la o cafea sau chiar la mine, la o cafea mai buna! Noi ne-am cumparat, acum un an, o casa la intrare in Moara si ne-am mutat de la bloc.
    Doina

    ReplyDelete
  5. Doina, as veni la tine cu mare placere,imi place cafeaua buna ;)). Trimite-mi nr. tau de telefon pe mail, si te sun
    ( dulcecasa_ortodox@yahoo.com)

    ReplyDelete
  6. Ieri am lasat un mesaj dar vad ca nu apare!!??
    Mi-a placut postarea ta despre Cacica!

    ReplyDelete